середа, 8 лютого 2023 р.

Літературний провидець наукових відкриттів

8 лютого виповнюється 195 років від дня народження Жуль Верна(1828-1905), відомого французького географа, письменника, класика пригодницької літератури,одного з основоположників наукової фантастики. До цієї дати в бібліотеці пройшла відеопрезентація "Літературний провидець наукових відкриттів" і огляд книжкової виставки "Таємничий світ Жуля Верна". В цей день бібліотеку відвідала  староста Великофонтанського округу Гроза А.В.

Ще при житті  сучасники називали його “всесвітнім мандрівником”, “чарівником”, “провидцем”, “винахідником без майстерні”.Він зміг “зазирнути” на століття вперед та відобразити на сторінках своїх творів майбутні наукові досягнення людства. Його перу належать десятки планів,нарисів, схем, в яких він розробив прототипи речей, які ми зараз сприймаємо як щось звичайне.Письменник протягом всього життя цікавився науковими розробками, щоденно передивлявся величезну кількість наукових журналів та багато подорожував. Письменник описував такі фантастичні технології та винаходи, котрі просто неможливо було створити на той час: електричну іскру, трансплантацію,силовий руль для морських суден.Особливо дивовижними у плані передбачень є роман “20 000 льє під водою”, новела”Один день американського журналіста 2889 року” та неопублікований роман “Париж в ХХ столітті”,який правнук письменника знайшов лише у 1905 році.
Твори Жуля Верна надихали багатьох науковців на власні відкриття. Існує легенда, що видатний авіаконструктор Ігор Сікорський ідею побудови вертольота взяв з однієї з улюблених дитячих книг”Робур-Завойовник”, а ідею Жуля Верна про акваланг згодом реалізував інший видатний француз Жак-Ів Кусто. Вважається, що на сьогодні залишилося ще 10 наукових ідей та передбачень Жуля Верна (з 108!), які не здійснились або ще не втілились в життя. Можливо мине ще зовсім небагато часу, і у списку нездійсненних пророцтв Жуля Верна не залишиться практично жодного не втіленого пункту.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар