середа, 11 січня 2023 р.

Казки Шарля Перро

А казка, діти, справжнє диво,

Там подвиги й пригоди є.

Вона кінчається щасливо,

Там місце кожному своє.

І мудрість в ній перемагає,

І щедрість, і любов свята.

Хай кожен з вас запам’ятає,

Що править світом — доброта.

Надія Красоткіна

Цьогоріч увесь світ відзначає 395-річницю з дня народження видатного письменника-казкаря Шарля Перро, автора дуже популярних і всесвітньо відомих казок — «Кіт у чоботях», «Попелюшка», «Спляча красуня», «Червона шапочка», «Синя Борода», «Осляча Шкура», які увійшли до збірки «Казки матінки моєї Гуски, або ж історії та оповідки минулих часів з повчальними висновками» (1697). До цієї дати в бібліотеці пройшла презентація книжкової виставки "Шарль Перро-найдобріший казкар" та відеоперегляд "Казки Шарля Перро".
Народився Щарль Перро 12 січня 1628 року у багатодітній родині впливового французького держслужбовця П’єра Перро та родовитої аристократки Пакетт Ле Клерк. Шарль був сьомою дитиною в родині. Років з 6-ти хлопчик навчився від мами читати, а першу чарівну казку Шарль почув від своєї няні. Йому настільки сподобались чарівні казки, що він готовий був слухати їх знову і знову. Він навіть спробував разом зі старшими братами написати свою казку, яка називалася  «Кохання лінійки та компаса».
Здобувши освіту Шарль вивчав юриспруденцію. Працював на посаді придворного секретаря та був одним з розбудовників Французької Академії наук.Написанню казок передувала робота над такими різножанровими творами, як «Стіни Трої або походження бурлеску» (1653), сатиричною поемою Вергілія, це до «Енеїди» Котляревськогого, а також оперним лібрето «Алкеста», створеним у співавторстві із Жаком Батістом Люллі. 
Водночас публікував літературно-критичні огляди на твори сучасників. І вже сягнувши поважного віку та відійшовши від державних справ Шарль Перро розпочинає роботу над адаптацією старовинних народних казок, осучаснючи їх та надаючи прикметного французького акценту. І, мабуть, це у нього вийшло якнайкраще, бо казки Шарля Перро підкорюють сердечка маленьких читачів вже багато поколінь.   Тож згадуємо, читаємо і перечитуємо казки Шарля Перро разом з усією родиною.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар