пʼятницю, 13 грудня 2019 р.

Ой на Андрія, та й на вечорниці

 Свято Андрія одне із перших відкриває цикл зимових святкувань. Саме на це свято всі збирались на вечорниці щоб дізнатись своє майбутнє. 12 грудня в сільському Малофонтанському клубі завідуюча бібліотеки Дмитрієва Ірина спільно з зівідуючою клубом Попенко Іриною провели Андрієвські вечорниці. Учасники вечорниць дізналися про походження свята, яке в народі ще називають свято Калити. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андрієвську  ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. 
  Як заведено на вечорницях, не обійшлося і без веселих   забав , співів та традиційного українського ворожіння. Учасники мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора на Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів .   Щирий сміх, приємна атмосфера залишили незабутні враження і теплий спогад.  
  На Андріївських вечорницях довели, що у нашого народу багаті і цікаві обряди та традиції, залишені в спадок від наших бабусь і дідусів. Їх потрібно пам’ятати та шанувати, адже щасливого майбутнього ми можемо досягти лише пам’ятаючи наше славне минуле.    



 




Немає коментарів:

Дописати коментар